Wednesday, June 15, 2011

MyStory: TRIP TO JAKARTA & BANDUNG-6 Mei 2011

Pemandangan ni dilihat semasa dlm perjalanan dari Jakarta ke Bandong

Dah sebulan balik baru berkesempatan nak menulis psl lawatan mama ke Jakarta/Bandung. Ini adalah lawatan pertama mama ke sana. 10th yg lalu mama dah perneh pegi ke Medan....memang menarik. Nantilah mama masukkan post mama kat Medan tuuu...

Lawatan mama ni bersama kawan2 kat office. Sampai di Airport Sukerno Pak Supir dah menunggu. Disebabkan flight dari KL dah delay, so kami sampai Jakarta pun dah malam. Tempat pertama kami terjah adalah Pasar Senin. Memang surprise....pasarnya tak laaa seluas mana.....jalannya pun berlopak....tapi ramainya pengunjung. Nak jalan pun susah. Cuma teka jual apa kat situ....baju...kain....salahhhh....jual makanan. Tu masa rasa pelik...tempat mcm tu menjual makanan yg beranika jenis dan rupa. Keknya cantek2. Anak2 mama mesti suka kalo dpt kek tuu...kalo mama beli bawa balik, sure tenggelam dlm flight.


Sebenarnya kami takde plan pun nk pegi ke Bandung, tapi disebabkan jalan ke Puncak Bogor terlalu jammed, so kami menukar rancangan dan terus ke Bandung.



Memang betullah orang kata, pegi shopping ke Indonesia kita boleh jadi jutawan, sampai nak berkira duit pun jadi tak reti....semua guna ratus dan ribu rupiah saja. Barang2 memang murah compare di Malaysia.
Dari sudut kualiti, tak banyak beza dengan yg ada di sini, cuma bila pegi ke Factory Outlet di Bandung niii...barang2 brandednya menarik. Penat kaki usah cakap laaaa....namanya lagi berjalan2.... Kalo tak cukup iman...memang tak cukup rupiah dibuatnya. 2, 3juta rupiah pun kalu dibawa tak cukup... sabar....sabar....




Hari ke-2, mlm nanti kami dah nak balik KL. So pg sampai petang ni kami shopping kat Tanah Abang. Ianya sebuah shopping kompleks bertingkat, mcm lawatan mama dekat China tempohari. Tempat shoppingnya juga bertingkat-tingkat. Cuma dekat Jakarta ni tawar-menawar agak susah skit...melainkan kalo 3, 5 helai atau pasang barulah boleh dpt harga murah skit.

OK....shopping time again.....


Agak-agak kengkawan makan tak sup niiiii.... mama tak beli sup tu, mama makan nasi ayam penyek, tak perasan plak, pelayan bagi tag no oder tu.... bahasa lambang budaya.


Mama happy dgn percutian ini, dan Insyallah tahun depan akan ke sana lagi. Semua wajah dah letih ditambah plak flight yg delay lagi....apa pun terima kasih AirAsia....wujudnya dikau membawa ku terbang ke sana ...sini...


1 comment:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete